Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat alla vanliga frågor och du kan finna svar på det mesta kopplat till tandvård. Hittar du inte svaret på din fråga? Ställ då frågan direkt till tandläkaren via vårt formulär. 

Hitta ämne:

Frågor om barntandvård

Är tandvård gratis för barn? +

All typ av tandvård förutom estetisk tandvård är gratis för barnpatienter. Exempel på estetisk tandvård är tandblekning. Här kan du läsa allt om barntandvård.

Frågor om behandlingar

Finns det något alternativ till rotfylling? +

Om tanden är så pass sjuk att man måste rotfylla den så är det andra alternativet att ta bort tanden och ersätta den med ett tandimplantat.

Är jag för gammal för tandimplantat? +

Det finns ingen åldersgräns för tandimplantat. Vad som avgör om man kan få tandimplantat är hur pass bra käkben man har och hur det ser ut allmänt munnen. Boka en kostnadsfri konsultation för att se om tandimplantat är en behandling för dig.

Kan jag få tandställning som vuxen? +

Ja du kan få tandställning som vuxen. Vi använder oss av modern teknik när det kommer till tandreglering för vuxna vilket är ClearCorrect som är en osynlig tandställning – eller rättare sagt genomskinliga skenor som gör dina tänder raka. Här kan du läsa mer om osynlig tandställning samt boka en kostnadsfri konsultation för att gå igenom dina förväntade resultat.

Att besöka tandläkaren

Kan en tandhygienist göra en undersökning? +

Både tandhygienister och tandläkare kan göra undersökningar, men tandhygienisten får bara ställa diagnos på karies och tandlossning. Tandhygienisten ska kalla på en tandläkare om hen hittar något annat i munnen som inte ser friskt ut.

Gör det ont att gå till tandhygienist? +

Det beror på vad tandhygienisten behöver göra och hur omfattande behandlingen är. Dock kan man alltid välja om man vill ha bedövning innan behandling.

Jag har tandläkarskräck. Hur blir jag av med den? +

Första steget är att informera oss om detta när du bokar din tid. Allas tandvårdsrädsla ter sig olika. På Priodent Tibblekliniken finns KBT-utbildad personal som kan hjälpa dig med just din tandvårdsrädsla.

Frågor kring priser

Hur vet jag att jag har allmänt tandvårdsbidrag ? +

Alla vuxenpatienter (från 24 års ålder och uppåt) får varje år en summa om 300 eller 600 kronor beroende på ålder. I vår kalkylator kan du enkelt se hur mycket just du kan ha i bidrag.

Är tandvård gratis för barn? +

All typ av tandvård förutom estetisk tandvård är gratis för barnpatienter. Exempel på estetisk tandvård är tandblekning. Här kan du läsa allt om barntandvård.

Är ni anslutna till Försäkringskassan? +

Ja vi på Priodent Tibblekliniken är anslutna till Försäkringskassan. Här kan du läsa mer om de tandvårdsstöd man kan få genom Försäkringskassan. 

Övriga frågor

Hur listar jag min familj? +

Här kan du snabbt och enkelt lista dig själv och dina familjemedlemmar. Det går även bra att ringa oss på nummer 08-581 770 40 så kan vi hjälpa dig över telefon.

Är det säkert att komma till er med tanke på covid-19? +

Vi följer strikta rutiner för att minimera smittspridning vilket du kan läsa mer om här. Vi värnar om våra patienter och medarbetares säkerhet och vill att du ska känna dig trygg när du besöker oss. Om du tillhör riskgrupp så rekommenderar vi dig att du hör av dig till oss på mail eller nummer 08-581 770 04 så ordnar vi en tid då det vistas färre människor på kliniken.

Kan jag bli patient hos er även fast jag har journaler hos en annan tandläkare? +

Ja du kan bli patient hos oss. Du har rätt att få dina journaler och röntgenbilder från din tidigare tandläkare.

Ställ din fråga till tandläkaren!