Tandprotes

Om du vill ersätta förlorade tänder men inte är en lämplig kandidat för tandimplantat, tandkronor eller broar kan en avtagbar tandprotes vara ett bra alternativ för dig.

Alla behandlingar startar med en undersökning för att se till just dina förutsättningar. 

Naturtrogen tandprotes

Naturtrogen tandprotes

Avsaknad av tänder påverkar en människa på många olika sätt både fysiskt och psykiskt. Det kan försämra tuggförmågan, försvåra talet och påverka utseendet, alla är faktorer som påverkar patientens livskvalité på ett eller annat sätt. En tandprotes, även kallad löständer, är en uppsättning tänder som kan ersätta hela tandraden eller delar av tandraden och hjälper patienten i vardagen. 

Tandproteser är en behandling som funnits länge och som förfinats genom åren. Idag tillverkas naturtrogna tandproteser som framförallt är helt anpassad efter just din situation i munnen för ett mer bekvämt användande. De är dessutom enkla att använda och lätta att sköta om. 

För att tillverka en tandprotes tas ett avtryck som tandteknikern använder för att framställa din protes med kronor av samma karaktär som dina egna tänder och som anpassas till din käke.

Helprotes

Om du förlorat eller behöver dra ut alla dina tänder i över- eller underkäken passar en helprotes som ersätter hela tandraden. Sitter tandprotesen i överkäken så fästs den som en sugkopp i överkäken och gommen. Sitter tandprotesen i underkäken så vilar den på tandraden. Nattetid är det bra att låta munnens slemhinnor vila och därför kan protesen tas ut och förvaras i vatten under natten.

Delprotes

Om det är enstaka tänder som ska ersättas kan en delprotes vara lämplig. Den fästs med hjälp av klamrar i de kvarvarande tänderna. Till skillnad från helprotes så är det bra att låta delprotesen sitta kvar i munnen även på natten för att inte skada passformen på fästena med onödigt slitage.

Hur du tar hand om din tandprotes

Att rengöra och förvara din tandprotes på rätt sätt är viktigt. Precis som med dina egna tänder ska protesen rengöras två gånger om dagen med en protesborste och exempelvis oparfymerad flytande tvål. Undvik vanlig tandkräm eftersom det innehåller slipmedel som kan orsaka repor i protesen där bakterier lättare kan ta fäste. Om du har en helprotes är det också viktigt att rengöra gom och tandkött. Om du har en delprotes är det även viktigt att rengöra kvarvarande tänder. Massera försiktigt med mjuk tandborsten för att upprätthålla en god blodcirkulation i slemhinnorna. Efter varje måltid ska helprotesen och munnen sköljas ordentligt för att inga matrester ska fastna. 

Förvara din helprotes i vatten över natten och byt helst vattnet varje dag. Om du inte ska använda protesen i munnen under en längre tid går det bra att förvara den torrt. Det är viktigt att gå på regelbundna kontroller hos din tandläkare eftersom käkbenet förändras över tiden. Därför kan passformen på tandprotesen behöva justeras för att det inte ska börja skava och kännas obehagligt i munnen.

Du kan känna dig trygg i vår kompetens

Tveka inte att höra av dig till oss om du går i tankar om att skaffa tandprotes. Våra behandlare har flerårig erfarenhet av framtagandet av tandproteser och ser alltid till patientens bästa när det kommer till utseende och komfort. Vi vill att det både ska se bra ut och kännas bra för dig som patient.

Vi svarar på dina frågor!

Här har vi samlat de vanligaste frågorna i kategorin tandprotes Klicka på plustecknet så kan du läsa tandläkarens svar. Du kan även läsa frågor och svar från andra kategorier eller ställa en egen fråga direkt till våra tandläkare.

Vill du bli uppringd?

Vi hjälper dig direkt över telefon med tidsbokning och rådgivning. Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig!