Dra ut en tand hos tandläkaren

Det finns olika anledningar till varför en tand behöver dras ut. Det kan bland annat bero på att tanden är så pass skadad att den inte går att rädda varken med rotfyllning eller lagning. En annan orsak kan vara att det är en visdomstand som vuxit fel och trycker på granntänderna. Oavsett vad anledningen är kan våra tandläkare hjälpa dig att ta bort tanden så att du slipper smärta eller komplikationer.

Dra ut en tand

Olika sätt att dra ut en tand

Att dra ut en tand är en vanligt förekommande åtgärd och är i allra flesta fall en relativt snabb och enkel process beroende på patientens medicinska tillstånd och tandens position. Behandlingen inleds alltid med att ta röntgenbilder så att tandläkaren kan se hur pass komplex situationen är och därav vet vilken metod hen bör använda för att enklast dra ut tanden. 

Vanligtvis räcker det med att tandläkaren lokalbedövar området runt tanden som ska dras och vickar loss tanden. Direkt efter behandling får du bita i en steril gasbinda för att stoppa blödningen. Kvar blir sedan en öppning i tandköttet som läker av sig självt vid rätt eftervård. 

Ibland kan dock situationen visa sig vara något mer komplex och då kan en mindre kirurgisk åtgärd krävas. Att tanden behöver opereras ut betydet inte att situationen nödvändigtvis är mer allvarlig utan det är bara ett annat tillvägagångssätt för att på ett lyckat vis få ut tanden som ska dras. Efter ett sådant ingrepp sys vanligtvis öppningen där tanden suttit och det är viktigt att följa tandläkarens råd om eftervård och hålla rent i munnen.     

Att dra ut en tand med lokalbedövning är närmast smärtfritt om tandläkaren använt rätt metod. När bedövning släppt kan det dock kännas svullet och ömma upp till en vecka efter behandlingen. Din tandläkare kan skriva ut smärtstillande i de fall receptfria läkemedel inte räcker till. Tala med din tandläkare och berätta hur du upplever din situation. Skulle läkningen inte gå åt rätt håll, det vill säga att smärtan tilltar och att svullnaden ökar eller sätter sig mot halsen samt om du får feber i samband med behandlingen ska du kontakta din tandläkare direkt för en akut undersökning.    

Dra ut en visdomstand

Ett av de mest förekommande problemen där en tand måste dras är på grund av visdomständer som vuxit snett och trycker på granntanden. Detta kan göra fruktansvärt ont och lösningen är att dra ut visdomstanden som orsakar problemet. Andra orsaker för att behöva dra ut en visdomstand är om den drabbats av karies (hål i tanden) eller om den inte vuxit fram hela vägen och delvis täcks av tandköttet. 

I det senare nämnda fallet samlas lätt matrester i fickan som uppstår mellan tanden och tandköttet vilket resulterar i dålig smak i munnen och  illaluktande andedräkt. Eftersom det är svårt att hålla rent under tandfickan blir det lätt inflammation runt tanden och tandköttet svullnar upp och ömmar. Ibland kan inflammationen även leda till en infektion med feber och svullnad i halsen. Då är det viktigt att kontakta din tandläkare.

Hur återställer jag tanden som dragits ut?

En vanlig fråga är hur man ersätter en tand som har behövt dras? Visdomständer behövs inte för en fungerande käkrad och påverkar heller inte bettet så därför brukar man aldrig ersätta utdragna visdomständer. 

Däremot är det i många fall viktigt att återställa tandraden till sitt ursprungliga skick för att det inte ska bli överbelastning på granntänderna och ett tandimplantat är den vanligaste åtgärden. Andra lösningar kan vara en protes eller en brokonstruktion. Tala med din tandläkare om vilken lösning som skulle passa dig bäst. 

I och med högkostnadsskyddet betalar Försäkringskassan 50 eller 85 procent av referenspriset när behandlingen överstiger 3.000kr respektive 15.000kr. 

Här kan du läsa mer om hur högkostnadsskyddet fungerar.

Vi svarar på dina frågor!

Här har vi samlat de vanligaste frågorna i kategorin tandutdragning. Klicka på plustecknet så kan du läsa tandläkarens svar. Du kan även läsa frågor och svar från andra kategorier eller ställa en egen fråga direkt till våra tandläkare.

Vill du bli uppringd?

Vi hjälper dig direkt över telefon med tidsbokning och rådgivning. Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig!