Bettskena

Spänningshuvudvärk och ömma käkar kan vara tecken på att du biter samman dina käkar eller gnisslar tänder om natten. Prata med din tandläkare för att se ifall en anpassad bettskena kan motverka dina besvär.

Tandläkare visar bettskena

Sammanpressade käkar och tandgnissling

Stress är den vanligaste orsaken till att man biter samman och pressar ihop käkarna eller gnisslar tänder. Många vet dock inte om att de gör detta då det är vanligast förekommande på natten medan man sover. Din tandläkare kan med enkelhet avgöra om du gnisslar tänder eftersom du sannerligen har en påverkad tandyta eller sprickor i tänderna. 

Känner du igen dig i något av medan påståenden kan du behöva en bettskena.

  • Gnisslar tänder. 
  • Biter ihop och pressar samman käkarna under natten. 
  • Har ofta ont när du gapar och tuggar samt känner dig spänd i käkarna när du vaknar.
  • Får ofta besvär av huvudvärk och/ eller ont i tinningen.


Börja med att boka en tid för undersökning och informera din tandläkare om dina besvär. Då kan din behandlare hjälpa dig med en anpassad bettskena. 

Botox kan vara en alternativ behandling för att lindra spänningshuvudvärk och trötta käkmuskler. Genom att injicera Botox i käkmusklerna slappnar dessa av och du kan inte pressa ihop dem på samma sätt som innan – vilket resulterar i att spänningshuvudvärk försvinner och tandpressandet avtar.

Läs mer om Botoxbehandling här.

Bettskena i hård eller mjuk plast

Bettskenan tillverkas av Akrylat och kan tillverkas i mjuk- eller hårdplast. Du kan själv välja den variant du föredrar. Skillnaden mellan de båda är som det låter – den ena är mjukare medans den andra är hård. Den hårdare varianten har ett längre livsspann medan den mjukare varianten har kortare hållbarhet på grund av slitage.    

Bettskenor som du får hos tandläkare är anpassade efter dina tänder och ditt bett. Det görs genom att tandläkaren tar ett avtryck på situationen i din mun och därefter tillverkas din bettskena. Det behövs oftast bara en skena i överkäken under nattetid för att motverka dina besvär men ibland kan även en skena för underkäken behövas.

Ta hand om din bettskena så håller den längre

Ta hand om din bettskena genom att: 

  • Varje dag borsta skenan med en mjuk tandborste med flytande tvål eller diskmedel.
  • Håll skenan borta från hett vatten. 
  • Förvara skenan i vatten när den inte används. 
  • Ta bort eventuell tandsten som kan bildas på skenan genom att lägga den i ett glas med lika delar bordsättika och vatten.


Din bettskena behöver kontrolleras av din tandläkare i jämna mellanrum för att se så att den passar så som den ska. Ibland kan bettskenan behöva justeras för att att passa bättre och inte skava. Ta med din bettskena vid din årliga tandläkarundersökning så ser din behandlare till att den sitter som den ska.

Vi svarar på dina frågor!

Här har vi samlat de vanligaste frågorna i kategorin bettskenor. Klicka på plustecknet så kan du läsa tandläkarens svar. Du kan även läsa frågor och svar från andra kategorier eller ställa en egen fråga direkt till våra tandläkare.

Vad kan jag göra åt tandgnissling? +

Om du gnisslar eller pressar ihop tänderna på natten så kan du använda bettskena medan du sover. Dock kan man,pga. stress, även gnissla och pressa ihop tänderna under dagtid och då kan man få Botoxbehandling för detta. Boka en kostnadsfri konsultation för att se om botoxbehandling kan hjälpa dig med dina besvär.

Vill du bli uppringd?

Vi hjälper dig direkt över telefon med tidsbokning och rådgivning. Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig!