Undersökning hos tandläkaren
Att hålla en god munhälsa är en viktig del i att hålla ett stabilt hälsotillstånd generellt och därför är det viktigt att regelbundet gå till tandläkaren på undersökning. Vid den årliga tandläkarundersökningen kan tandläkaren se ifall du har några problem eller sjukdomar i munnen och ju tidigare det upptäcks desto större är chansen att problemet lättare kan åtgärdas.
Varför är det viktigt att göra regelbundna undersökningar av tänderna?
Vanligast är att alla vuxna patienter kallas till tandläkaren en gång om året. Om du har friska tänder samt god allmänhälsa kan det räcka med en en kallelse vartannat år. Ifall du har många äldre lagningar eller underliggande sjukdomar kan du behöva gå till tandläkaren eller tandhygienisten oftare. Besvär i munhålan kan härstamma från både tänder och tandkött. De vanligaste problemen som uppstår i munnen är karies som är hål i tänderna eller tandköttsinflammation och tandlossning. Ju tidigare tillståndet upptäcks desto större är chansen att problemet lätt kan åtgärdas eller förebyggas.
Kostnadsfri barntandvård
Barn och unga vuxna räknas som barnpatienter upp till 23 års ålder inom tandvården. Rutiner för barntandvård skiljer sig något från vuxentandvård.
Så går en undersökning hos tandläkaren till
Processen ser i grunden likadan ut för alla patienter men självklart anpassar vi din behandling efter just dina behov.
Innan undersökningen
Det är alltid bra att du borstat tänderna innan ditt besök. Det underlättar för tandläkaren att munnen är fri från matrester när hen gör undersökningen. Innan tandläkaren börjar undersöka dina tänder så kommer ni att fylla i din hälsodeklaration. Tandläkaren kommer bland annat att fråga dig om du dina allmänna hälsovanor, eventuella allergier eller om du tar någon medicin. Detta görs eftersom vissa bedövningsmedel inte bör kombineras med vissa mediciner och sjukdomar samt att det kan ha en påverkan på din munhälsa.
Ifall du känner obehag inför ditt tandläkarbesök eller om du lider av tandläkarskräck så är det bra att du informerar om detta redan när din tid bokas. Annars är det ett bra tillfälle att ta upp det under hälsodeklarationen innan tandläkaren påbörjar din behandling.
Detta ingår i en tandläkarundersökning
En basundersökning tar mellan 20-40 minuter beroende på din ålder och munhälsa. När du satt dig i tandläkarstolen så kommer tandläkaren att fälla ned den så du hamnar i halvt liggande position. Detta för att underlätta undersökningen. Därefter kommer tandläkaren att titta på dina tänder och tandkött för att se ifall det finns några synliga problem som till exempel plack, karies eller något avvikande på slemhinnorna som kan tyda på sjukdom i munhålan.
Till undersökningen använder tandläkaren en liten munspegel och en sond som används för att lätt skrapa på tänderna. Detta är inget som gör ont i munnen men ibland kan sonden komma åt ett hål i tanden och då kan det kännas som en mindre ilning. Förutom det är undersökningen närmast smärtfri.
I en basundersökning ingår även fyra röntgenbilder som visar om det finns problem där blotta ögat inte kan se. Ibland kan det krävas extra röntgenbilder om problemet sitter illa till och då tillkommer en extra kostnad för röntgenbilderna utöver de som ingår i basundersökningen. Vid behov av kontroll av käkarna görs en panoramaröntgen (OPG) och dessa bilder visar eventuella dolda fel som till exempel cystor eller infektion i käkarna. Det tillkommer då en extra kostnad om det behöver göras en panoramaröntgen.
Efter undersökningen
När allt är klart så informerar tandläkaren dig om vad hen sett i munnen och du får tips och råd om vad du kan göra för att eventuellt förbättra din munhälsa. Tandläkaren gör en bedömning om det finns någon risk för tandlossning eller annat problem i munhålan samt ger sin rekommendation på hur ofta du bör komma på undersökning. Tandläkaren kan även ge en rekommendation att boka tid till tandhygienisten för en djupgående rengöring av tänder och tandfickor. Läs mer om vad tandhygienisten kan hjälpa dig med.
Om tandläkaren har upptäckt något problem som bör åtgärdas i munnen så kommer du även att bli informerad om eventuell behandlingsplan samt få ett kostnadsförslag på rekommenderad åtgärd. Tandläkaren påbörjar aldrig någon vidare behandling utan att du först godkänt behandlingsplanen och kostnadsförslaget. När ni kommit överens om en eventuell vidarebehandling så bokas dina nya tandläkartider in.
Lista dig hos oss
Vi är en tandläkarklinik som får generationer att le. Hos oss får du hjälp av legitimerade behandlare och alla medarbetare är drivna av samma mål – att ge dig som patient den bästa tänkbara servicen och behandling. Vi är experter inom allmäntandvård, specialisttandvård, implantatkirurgi samt estetisk tandvård och du kan känna dig trygg i vår kompetens och tillgänglighet.
Vår största prioritet är du som patient.
Vi svarar på dina frågor!
Här har vi samlat de vanligaste frågorna i kategorin undersökning. Klicka på plustecknet så kan du läsa tandläkarens svar. Du kan även läsa frågor och svar från andra kategorier eller ställa en egen fråga direkt till våra tandläkare.
Kan en tandhygienist göra en undersökning? +
Både tandhygienister och tandläkare kan göra undersökningar, men tandhygienisten får bara ställa diagnos på karies och tandlossning. Tandhygienisten ska kalla på en tandläkare om hen hittar något annat i munnen som inte ser friskt ut.
Vill du bli uppringd?
Vi hjälper dig direkt över telefon med tidsbokning och rådgivning. Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig!