Tandhygienist

Tandhygienisten arbetar med förbättrande och förebyggande munvård för patienter i alla åldrar. Regelbundna besök hos tandhygienisten kan i det långa loppet vara en god investering både för hälsan och för plånboken och den bästa kombinationen är att varva besöken mellan tandläkaren och tandhygienisten.

Vad gör en tandhygienist?

Tandhygienistens främsta uppgift är att arbeta med förebyggande munvård (profylax) för att undvika uppkomsten av problem som karies och tandlossning som gör att du behöver uppsöka vård hos tandläkaren. Till skillnad från en tandläkare utför tandhygienisten ingen behandling inuti själva tanden utan arbetar istället förebyggande utanpå tänderna för att motverka risken för att problem i tänderna ska uppstå. Tandhygienisten hjälper dig med egenvården som du utför själv i ditt hem och ger dig tips och råd om hur du på bästa sätt tar hand om din mun och dina tänder.  


Det finns forskning som visar att munhälsan har en stor inverkan på kroppens allmänhälsa och kan ha koppling till förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer och reumatiska sjukdomar. Därför är det viktigt med regelbundna besök hos tandhygienisten för att arbeta förebyggande med munhälsan.

Här kan du räkna ut hur mycket du kan ha i bidrag

Det här kan tandhygienisten hjälpa dig med

Tandhygienisten hjälper dig bland annat med: 

  • Tandsten 
  • Beläggningar
  • Tandlossning
  • Dålig andedräkt

Tandsten och beläggningar på tänderna är exempel på faktorer som orsakar munhälsorelaterade sjukdomar som karies och tandlossning (paradonti). Även dålig andedräkt kan bero på beläggningar som inte går att borsta bort. Vid ett besök hos tandhygienisten kommer hen att rengöra fördjupade tandfickor samt putsa och polera tändernas ytor. Tandhygienisten tar även bort olika typer av tandsten och vissa fall utförs även saliv- och bakterietester om det misstänks vara bakomliggande faktorer för uppkomst av tandsten eller andra besvär. Tandhygienisten lägger även mycket tid på att förklara och visa hur du på bästa sätt ska sköta om dina tänder i din dagliga tandvårdsrutin. 

Hur ofta du behöver gå till tandhygienisten beror på din munhälsa. Det kan vara allt från var tredje månad till vartannat år. Vad som är lämpligast för just dig bedömer din tandhygienist eller tandläkare.

Du kan känna dig trygg i vår kompetens

Vi hjälper dig med dina besvär. Vår tandhygienist har stor erfarenhet av att, med enkla metoder, hjälpa patienter förebygga munhälsorelaterade sjukdomar och du kan känna dig trygg i vår kompetens. Hos oss får du hjälp av legitimerade behandlare och alla medarbetare är drivna av samma mål – att ge dig som patient den bästa tänkbara servicen och behandling. 

Vi svarar på dina frågor!

Här har vi samlat de vanligaste frågorna i kategorin tandhygienist. Klicka på plustecknet så kan du läsa tandläkarens svar. Du kan även läsa frågor och svar från andra kategorier eller ställa en egen fråga direkt till våra tandläkare.

Kan en tandhygienist göra en undersökning? +

Både tandhygienister och tandläkare kan göra undersökningar, men tandhygienisten får bara ställa diagnos på karies och tandlossning. Tandhygienisten ska kalla på en tandläkare om hen hittar något annat i munnen som inte ser friskt ut.

Gör det ont att gå till tandhygienist? +

Det beror på vad tandhygienisten behöver göra och hur omfattande behandlingen är. Dock kan man alltid välja om man vill ha bedövning innan behandling.

Vad är bäst – vanlig eller eltandborste? +

Både eltandborste och vanlig tandborste kräver att du har rätt teknik för att borsta tänderna. Om du har fått rätt information om hur du ska borsta med respektive tandborste så är båda lika bra. Det är en smakfråga. Är du osäker på din tandborstningsteknik? Prata med din tandhygienist vid ditt nästa besök.

Vad kostar det att gå till tandhygienisten? +

Priset på en behandling baseras på vad för typ av åtgärder tandhygienisten har utfört för att hjälpa dig med dina besvär. En behandling inkluderar ofta flera olika åtgärder. Här kan du se vår prislista samt räkna ut vad du kan få i bidrag.

Vill du bli uppringd?

Vi hjälper dig direkt över telefon med tidsbokning och rådgivning. Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig!