Tandkronor och broar

Har du en eller flera skadade tänder som inte längre går att laga? Då är tandkronor eller bro en bra lösning för att återställa tandraden samt dess funktion och utseende. Behandlingen ingår även i Försäkringskassans högkostnadsskydd vilket betyder att de står för en stor del av kostnaden.

Naturtrogen tandprotes

Olika sorters kronor

Tandkronor och broar ser ut och beteér sig precis som dina egna tänder men är i själva verket tillverkad i ett tandtekniker lab och består av material som exempelvis helkeramiska konstruktioner eller zirkoniumoxid.  

Har du behövt dra en tand eller är tanden så pass skadad att den inte går att laga med fyllningsmaterial? Då kan det vara en bra idé att sätta dit en tandkrona eller en bro. Skillnaden mellan alternativen är att kronan sätts på din befintliga tand för att ersätta eventuellt omfattande tandsubstansförlust medan en bro ersätter en eller flera saknade tänder med stöd av dina befintliga granntänder.

Stiftkrona, tandstödd krona eller implantatstödd krona?

Att fästa en krona kan gå till på olika sätt beroende på patientens anatomiska förutsättningar. 

Om du saknar tillräckligt med substans av din egna tand så behöver tandläkaren förlänga den med ett stift eller pelare som kronan sedan fästs på. För att kunna göra detta krävs det att tanden är rotfylld innan stiftet eller pelaren fästs.

Ifall den riktiga tanden har tillräckligt med substans kan tandläkaren fästa kronan direkt på tanden. Då slipas din riktiga tand nedtill formen av en pelare som kronan kommer fästas på. 

Skulle det vara så att tanden saknas helt och hållet så är en implantatstödd krona lösningen. Då opereras en titanskruv in i käkbenet och kronan fästs på titanskruven.

Läs mer om tandimplantat här. 

Bro eller etsbro?

En bro är en konstruktion som består av flera tänder. Gluggens granntänder används som permanent fäste för att kunna hålla bron på plats så att tandraden blir komplett. 

En etsbro är även den en konstruktion som består av flera tänder. Till skillnad från en bro som fästs i stödtänderna permanent så limmas etsbron på baksidan av stödtänderna. En etsbro är inte en fullt permanent lösning då den inte sitter lika hårt som en bro och kan därav lossna om den skulle belastas mycket. Det går oftast att limma tillbaka etsbron om det skulle hända.

Så går en behandling med tandkronor till

Ibland kan det behöva göras förberedelser i munnen. Det kan innebära lagning av tand eller ett eller flera besök hos tandhygienisten för borttagning av tandsten och rengöring av tänderna.

Själva behandlingen för att sätta in tandkronor eller bro kan delas upp i två besök. Under första besöket kommer tandläkaren ta ett avtryck på status i munnen. Detta görs oavsett om ni kommit överens om att göra en stiftkrona, tandstödd krona eller implantatstödd krona. Avtrycket skickas sedan till tandtekniker lab som framställer en syntetisk tandkrona som motsvarar färg, form och funktion av den tand som ska ersättas.Under tiden detta görs kommer du att få en provisorisk krona för att göra bettet funktionellt. 

Under det andra besöket kommer din krona vara framställd. Du och din behandlare stämmer då av så att kronan motsvarar den färg och form som ni fastställde vid första besöket. När ni är nöjda cementeras tandkronan på den plats där den ska sitta. 

Du kan känna dig trygg i vår kompetens

Hos oss får du hjälp av legitimerade behandlare och alla medarbetare är drivna av samma mål – att ge dig som patient den bästa tänkbara servicen och behandling. Våra tandläkare har stor erfarenhet av behandlingar med tandkronor och broar och vi erbjuder alltid fördelaktiga garantier för våra patienter.

Vi svarar på dina frågor!

Här har vi samlat de vanligaste frågorna i kategorin tandkronor och broar. Klicka på plustecknet så kan du läsa tandläkarens svar. Du kan även läsa frågor och svar från andra kategorier eller ställa en egen fråga direkt till våra tandläkare.

Vill du bli uppringd?

Vi hjälper dig direkt över telefon med tidsbokning och rådgivning. Fyll i dina uppgifter nedan så ringer vi upp dig!